Skip to Main Content

Albert & Aliki Modiano: Νέα

Anatolia College Libraries

Νέα βιβλία

by Nikos Finos on 2017-12-12T18:36:36+02:00 in Anatolia Elementary School Library, Fiction, Literature, Non Fiction, Reading promotion | 0 Comments

Τον τελευταίο καιρό η βιβλιοθήκη παρέλαβε αρκετά νέα βιβλία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Βιβλία λογοτεχνικά και γνώσεων. Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι αγαπημένα των μαθητών ή σχετίζονται με τις ενότητες που διδάσκονται στην τάξη. Πολλά από αυτά είναι προτάσεις των ίδιων των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Ξεχωρίσαμε μερικά και σας τα προτείνουμε. 

"Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί" είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς και πρόκειται για το σενάριο της θεατρικής παράστασης. Οι μαθητές το περίμεναν εδώ και καιρό και επιτέλους βρίσκεται στα ράφια της βιβλιοθήκης. 

Ένα ακόμη βιβλίο που ανυπομονούσαμε να αποκτήσουμε είναι το "Smile" της Raina Telgemeier. Το best seller, σύμφωνα με τους New York Times και πολυβραβευμένο αυτό βιβλίο, είναι το πρώτο στη σειρά και πρόκειται για τις παιδικές αναμνήσεις της συγγραφέως. Αφού λοιπόν το διαβάσετε, συνεχίστε με το "Sisters" και το "Drama".

Η R.J. Palacio ήταν graphic designer και για πάρα πολλά χρόνια σχεδίαζε εξώφυλλα βιβλίων. Όταν λοιπόν αποφάσισε να γράψει το δικό της βιβλίο το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Το "Θαύμα" έγινε best seller στην Αμερική, προτάθηκε και κέρδισε πολλά βραβεία διεθνώς. Μεταξύ αυτών αναγράφηκε στους τιμητικούς πίνακες της IBBY για τη μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο. Στη βιβλιοθήκη θα βρείτε το πρωτότυπο "Wonder", την ελληνική έκδοση, καθώς και το "Ο Όγκι και εγώ: τρεις θαυμάσιες ιστορίες". Το τελευταίο αυτό αυτό βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Όγκι από μια άλλη σκοπιά, από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα. 

Συνεχίζοντας με τα βραβευμένα βιβλία, ξεχωρίζει το τελευταίο βιβλίο της Rita Williams-Garcia "Clayton Byrd goes underground". Η πολυβραβευμένη συγγραφέας του κλασσικού πλέον "One crazy summer" ασχολείται και πάλι με την κοινότητα των Αφροαμερικάνων, αλλά αυτή τη φορά για να μιλήσει για την απώλεια. Ο Clayton θέλει να μπει στη μπάντα του παππού του που παίζει blues όμως δεν προλαβαίνει καθώς ο παππούς πεθαίνει. Ο ήρωας του βιβλίου αφού το σκάει από το σπίτι περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης και μέσα από την περιπέτειά του αυτή μαθαίνει κάτι που τον εκπλήσσει. 

Η Αμερικανή Kimberly Brubaker Bradley έγραψε το 2015 το εξαιρετικό βιβλίο "The war that saved my life"  κερδίζοντας πολλές τιμητικές διακρίσεις με κορυφαία την Newbery Honor. Είναι η ιστορία ενός εννιάχρονου κοριτσιού από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ada έχει μια δυσμορφία στο πόδι της και η μητέρα της ντρέπεται πολύ γι' αυτό. Έτσι της συμπεριφέρεται άσχημα και την έχει κλεισμένη συνεχώς μέσα στο σπίτι. Η ηρωίδα ωστόσο καταφέρνει να αποδράσει μαζί με τον μικρό της αδερφό και να καταφύγει στην Αγγλική εξοχή όπου έχουν μετακινηθεί όλα τα παιδιά του Λονδίνου για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς. Εκεί ξεκινά η περιπέτειά της και μια νέα ζωή. Όσοι δεν το διαβάσατε πέρυσι, διαβάστε το σύντομα και σύντομα θα θελήσετε και τη συνέχειά του που εκδόθηκε φέτος "The war I finally won".

Πολλά ακόμη από τα νέα βιβλία ασχολούνται με την διαφορετικότητα και την αποδοχή της,  με όποιο τρόπο και αυτή εκδηλώνεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε το βιβλίο του Ashleyy Edward Miller "Κόλιν Φίσερ" που αναφέρεται σε έναν μαθητή με σύνδρομο Άσπεργκερ, ο οποίος σαν σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς προσπαθεί να λύσει μια υπόθεση μυστηρίου που καλύπτει το σχολείο του. (Για μαθητες της ΣΤ' τάξης). Επίσης, για τους πιο μικρούς μαθητές το βιβλίο "Mirror" της Jeannie Baker αφηγείται παράλληλα την καθημερινή ζωή δυο παιδιών σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Από τη μια ένα αγόρι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και από την άλλη ένα άλλο αγόρι σε ένα μικρό χωριό στο Μαρόκο. 

Τέλος παραθέτουμε κάποιες από τις προτάσεις των εκπαιδευτικών. Οι "Απίθανες ιστορίες" του Rudyard Kipling είναι ένα βιβλίο με χιούμορ και φαντασία, από ένα σπουδαίο λογοτέχνη. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά με τίτλο "Παίξε το ανάποδα" και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε στην εξιχνίαση μιας εξαφάνισης, η οποία απαιτεί να παιχτούν κάποιοι δίσκοι ανάποδα! Θα βρείτε επίσης όλη τη σειρά "Λύσε το γρίφο" που αποτελείται από 4 βιβλία "Ο πλανήτης με τα μυστικά", "Το μουσείο των μυστηρίων", "Το σπήλαιο των πειρατών" και "Το αρχοντικό των λαβυρίνθων". Ιστορίες μυστηρίου και δράσης που απαιτούν μαθηματικές γνώσεις για να εξελιχθεί η υπόθεση. Επίσης, διαδραστικά βιβλία που χρησιμοποιούν την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) είναι η σειρά με τους Μικρούς εξερευνητές. Θα δείτε να ζωντανεύουν ζώα του βυθού, της φάρμας, της Αφρικής, πλάσματα της φαντασίας, αλλά και μνημεία του κόσμου ή το διάστημα. 

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα βρείτε στη βιβλιοθήκη να σας περιμένουν, ολοκαίνουρια και γυαλιστερά. Κάποια ίσως να έχουν δανειστεί ήδη από φανατικούς αναγνώστες, αλλά μην απογοητεύεστε γιατί σίγουρα υπάρχει ένα βιβλίο για τον καθένα!

Καλή διασκέδαση!


 Add a Comment

0 Comments.

  Subscribe



Enter your e-mail address to receive notifications of new posts by e-mail.


  Archive



  Return to Blog
This post is closed for further discussion.


© 2024 Anatolia Elementary School, Σεβενίδη 31Α, Τ.Κ. 55535, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398370, +30 2310 301330