Skip to Main Content

Albert & Aliki Modiano: Νέα

Anatolia College Libraries

Dyslexia friendly books

by Nikos Finos on 2019-03-22T11:45:53+02:00 in Anatolia Elementary School Library, Reading promotion | 0 Comments

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει την ικανότητα των παιδιών στην ανάγνωση και την γραφή. Τα παιδιά αυτά όχι απλά δεν υστερούν σε ευφυΐα αλλά έχουν άλλες ικανότητες και χρειάζονται διαφορετική υποστήριξη για να έρθουν στο προσκήνιο.  

Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα με δυσλεξία και έτσι το διάβασμα δεν αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα γι' αυτά. Έτσι τις περισσότερες φορές αποθαρρύνονται από την δυσκολία τους αυτή και εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει οι μικροί αναγνώστες να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν ανάμεσα σε τίτλους που αφορούν την δική τους ηλικιακή ομάδα. Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένο να διαβάζει βιβλία για μικρότερες ηλικίες, γι’ αυτόν τον λόγο.

Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού έχουν δημιουργήσει γραμματοσειρές φιλικές για άτομα με δυσλεξία (dyslexia friendly fonts). Έτσι, κάθε χαρακτήρας έχει σχεδιαστεί ξεχωριστά ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η έρευνα έχει δείξει πως η πλειοψηφία των αναγνωστών μπορούν να διαβάσουν ταχύτερα ένα κείμενο γραμμένο σε μια τέτοια γραμματοσειρά απ’ ότι σε μια συνηθισμένη και να κάνουν λιγότερα λάθη. Είναι συνεπώς πιο φιλικές για όλους τους αναγνώστες και όχι απλώς για τα άτομα με δυσλεξία.

Η βιβλιοθήκη απέκτησε πρόσφατα μερικά τέτοια βιβλία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Ελαφρώς έγχρωμες σελίδες
  • Ειδικές γραμματοσειρές και μεγαλύτερα διάστιχα
  • Χοντρό χαρτί ώστε να μην φαίνονται οι χαρακτήρες της πίσω σελίδας
  • Ειδική επεξεργασία των περιθωρίων

Ειδικά σχεδιασμένα βιβλία:

Cover ArtCover ArtCover ArtCover ArtCover Art

Grandpa was an astronaut by Jonathan Meres
Good dog Mc Tavish by Meg Rosoff
Tales from Weird Street by Anne Fine
Free Lance and the field of blood by Paul Stewart
The girl with no nose by Georgia Byng

 

Επίσης, στη βιβλιοθήκη θα βρείτε και άλλο υλικό για τα παιδιά με δυσλεξία:

Audio books:  

Τα audio books συνοδεύονται και από την έντυπη μορφή του βιβλίου. Έτσι οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ακούν την ιστορία ενώ παράλληλα διαβάζουν το κείμενο. Τέτοια βιβλία υπάρχουν στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.

eBooks

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα TumbleBooks θα βρείτε eBooks για όλες τις ηλικίες. Πολλά από αυτά συνοδεύονται από ήχο και λειτουργούν ουσιαστικά ως audio-books. Η συλλογή αυτή επίσης περιλαμβάνει βιβλία non-fiction και graphic novels. 

Stories without words

Τα βιβλία αυτά διηγούνται μια ιστορία μέσα από την υπέροχη πάντοτε εικονογράφησή τους. Ένα βιβλίο χωρίς κείμενο δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να δημιουργήσει και να πει τη δική του ιστορία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, ως εργαλείο για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο και το διάβασμα.

Χρήσιμες συμβουλές ώστε να βοηθήσουμε τους μαθητές αυτούς να γίνουν αναγνώστες.

  • Αφήστε στο παιδί να επιλέξει το βιβλίο με βάση τα ενδιαφέροντά του ή βοηθήστε το να βρει αυτό που θέλει. Μην περιορίζεστε μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία.
  • Διαβάστε στο παιδί σας. Οι ιστορίες ζωντανεύουν και βοηθά να αναπτυχθεί η μνήμη, το λεξιλόγιο και οι ικανότητες ακρόασης.
  • Διαβάστε μαζί με το παιδί σας. Ενθαρρύνετε το παιδί να δημιουργήσει εικόνες στο μυαλό του καθώς διαβάζει. Έτσι, θα κατανοήσει πιο εύκολα. Συζητήστε για το πώς και οι δυο φαντάζεστε το σκηνικό, τους χαρακτήρες κ.α.
  • Ακολουθήστε το κείμενο με το δάχτυλό σας καθώς διαβάζετε, ώστε το παιδί να μαθαίνει να αναγνωρίζει τις λέξεις.
    • Σταματήστε κάθε τόσο και αφήστε το παιδί να διαβάσει κάποιες λέξεις.
    • Συζητήστε για την ιστορία αργότερα.
  • Για να ενισχύσετε την κατανόηση, ανακεφαλαιώστε για τους χαρακτήρες, την πλοκή κτλ. Διαβάστε ξανά τα σημαντικά μέρη της ιστορίας.
  • Σιωπηλή ανάγνωση. Όταν τα παιδιά αρχίζουν να διαβάζουν σιωπηλά, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πως αντιλαμβάνονται όσα διαβάζουν. Κάντε τους λοιπόν ερωτήσεις για το βιβλίο που διαβάζουν για να ελέγξετε πως έχουν κατανοήσει την ιστορία.
  • Χρησιμοποιήστε audio books.
  • Κάντε το διάβασμα διασκέδαση. Βρείτε την κατάλληλη ώρα μες την ημέρα, ένα άνετο μέρος και εντάξτε την δραστηριότητα αυτή στην ρουτίνα σας. Ζωντανέψτε την ιστορία δίνοντας χρώμα στη φωνή σας, δημιουργώντας ένα υποτυπώδες σκηνικό ή ακόμη και κοστούμια. Ένα αστείο αυτοσχέδιο καπέλο σίγουρα θα κάνει εντύπωση.

 Add a Comment

0 Comments.

  Subscribe



Enter your e-mail address to receive notifications of new posts by e-mail.


  Archive



  Return to Blog
This post is closed for further discussion.


© 2024 Anatolia Elementary School, Σεβενίδη 31Α, Τ.Κ. 55535, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398370, +30 2310 301330