Skip to Main Content

Academic integrity

Παράθεμα

Παράθεμα είναι η απευθείας παράθεση αυτούσιου τμήματος ενός κειμένου. Παρατίθεται πάντοτε μέσα σε εισαγωγικά σε εσοχή εντός του πρωτότυπου κειμένου.

Τα παραθέματα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι περιορισμένα και σύντομα. Μας βοηθούν να επεξηγήσουμε την άποψή μας ή να δώσουμε έμβαση στα επιχειρήματά μας. 

Προτιμούμε την χρήση του όταν:

  • δίνουμε έναν ακριβή ορισμό
  • σχολιάζουμε τη γλώσσα ή το ύφος του δημιουργού
  • χρησιμοποιούμε μια μαρτυρία, για να στηρίξουμε κάποιο επιχείρημα
  • κρίνουμε ή αναλύουμε έναν συγκεκριμένο ισχυρισμό

Θα πρέπει πάντοτε τα παραθέματα να είναι ακριβή, δηλαδή να τα χρησιμοποιούμαι όπως τα βρήκαμε στην πηγή μας, ακόμη και με τα γραμματικά λάθη που μπορεί να έχει ή τις λέξεις με κεφαλαία γράμματα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την παράφραση ώστε να υπάρχει μια ροή στο κείμενό.


Παράδειγμα

Χρησιμοποιώντας δυο άρθρα που βρήκαμε στην σελίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (UNRIC) γράψαμε ένα νέο πρωτότυπο κείμενο που χρησιμοποιεί παραθέματα από αυτά τα δυο άρθρα. 

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Οι 17 στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Η Ατζέντα αυτή που έχει ορίζοντα το 2030 έχει σχεδιαστεί και παραμένει να γίνει πραγματικότητα. Ο Αντόνιο Γουτιέρες αναφέρει:

“Πολλές χώρες ευθυγραμμίζουν τις πολιτικές και τους προϋπολογισμούς τους με τους στόχους.” (Guterres)

Οι στόχοι αυτοί δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη αλλά έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Ο Δημήτρης Φατούρος, πολύ εύστοχα αναφέρει :

"τι είναι άραγε πιο δεσμευτικό από τη δημόσια υπόσχεση ενώπιον όλης της ανθρωπότητας ότι ένα κράτος-μέλος θα υλοποιήσει τους στόχους μέχρι το 2030;" (Σαββίδη)

Καθώς όμως το 2030 πλησιάζει, η επίτευξη των στόχων αυτών φαίνεται δύσκολη. Ο Γ.Γ. Του ΟΗΕ επισημαίνει πως:

“η δράση σε τρεις συγκεκριμένους τομείς είναι ιδιαίτερα επείγουσα”. (Guterres)

Η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες και οι διακρίσεις λόγω φύλου θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Η στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο.

Βιβλιογραφία

Guterres, Antonio. “Άρθρο Γκουτιέρες: Για μια παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς.” Η Καθημερινή. 16 Ιουνίου 2018. https://www.kathimerini.gr/969861/opinion/epikairothta/politikh/ar8ro-gkoytieres-gia-mia-pagkosmiopoihsh-xwris-apokleismoys Πρόσβαση 2 Νοεμβρίου 2019

Σαββίδη, Βαρβάρα. “17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ μας προτείνει ο Δημήτρης Φατούρος για να βελτιώσουμε τον κόσμο.” ελculture.gr. 6 Μαΐου 2017. https://www.elculture.gr/blog/article/ Πρόσβαση 2 Νοεμβρίου 2019


© 2022 Anatolia High School, P.O. Box 21021, 55510, Thessaloniki, Greece, Tel. +30 2310 398200