Skip to Main Content

Academic integrity

Ορισμοί

Πνευματικά έργα (intellectual property)

Ακαδημαϊκή δεοντολογία (academic integrity/honesty) Eνα σύνολο αξιών και δεξιοτήτων που που υποστηρίζουν την προσωπική ακεραιότητα και τις σωστές πρακτικές στην διδασκαλία, την μάθηση και την αξιολόγηση.

Αυθεντικότητα (authenticity): Ένα έργο που βασίζεται στις πρωτότυπες και προσωπικές ιδέες/απόψεις του μαθητή, κάνοντας μνεία στις ιδέες και το έργο άλλων δημιουργών.

Παραπομπή (reference): Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται ο δημιουργός ενός έργου στις πηγές του.

Αθέμιτες πρακτικές (malpractice): οι πρακτικές εκείνες που με οποιονδήποτε τρόπο δίνουν στον μαθητή/υποψήφιο άδικο προβάδισμα. Αυτές είναι:

  • Λογοκλοπή (plagiarism) η μεταγραφή/παρουσίαση, σκοπίμως ή ακούσια, των ιδεών, των λόγων ή του έργου που ανήκει σε κάποιον άλλο, χωρίς σωστή, ξεκάθαρη και ρητή παραπομπή.
  • Συμπαιγνία (collusion) Η συνεννοημένη απάτη μεταξύ δυο μαθητών. Όταν δηλαδή κάποιος μαθητής επιτρέπει σε κάποιον άλλο να αντιγράψει το έργο του όταν αυτό προορίζεται για αξιολόγηση.
  • Αντιγραφή (duplication) Η παρουσίαση του ίδιου έργου για διαφορετικό σκοπό
  • Κατασκευή ψευδών δεδομένων (fabrication of data) η επινόηση δεδομένων που δεν είναι ακριβή ή αληθή, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση ψευδών στατιστικών. 
  • Μετάφραση (translation) η απλή μετάφραση ενός μέρους ή ολόκληρου του κειμένου 
  • Απάτη στις εξετάσεις (misconduct during an examination)

© 2022 Anatolia High School, P.O. Box 21021, 55510, Thessaloniki, Greece, Tel. +30 2310 398200